Kitap Beynin Oksijenidir

Bugün ortapia youtube kanalındaki en sevdiğim videolardan biri olan “Kitap Beynin Oksijenidir” içeriğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu video temel anlamda 2 kısımdan oluşmakta. İlk kısımda ülkemizin kitapla olan ilişkisini sayılar eşliğinde inceledik. Daha sonra da kitap okumanın beynimize tam olarak ne yaptığını konuştuk.

Açıkçası kitap yazmaya başladıktan sonra bu dünyayı daha yakından incelediğimde hangi kitabın ne kadar sattığı ile ilgili bir genel bir veri kaynağının olmaması karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştım. Çünkü bir bilim insanı olarak benim için en değerli unsur veridir. Doğal olarak elinizdeki veri sınırlı olduğunda ulaştığınız sonuçlar bilgiden daha çok yorum olarak karşınıza çıkmakta.

O zaman elimizdeki kısıtlı veriler bize ne söylüyor. Gerçekten de Kitap okuma oranı ülkemizde az mı? Peki bu onlarca baskı yapan kitapların olayı ne? Yani Tek bir baskı yapan A kitabının satış sayısının 99. baskısını yapan B kitabının satış sayısından daha fazla olmasını hangi denklemle açıklayabiliriz?

Şimdi veri dünyasını istatistikçilere bırakarak kendi alanım olan sinirbilimle ilgili konuşursak, kitap okumanın beyin üzerine ne kadar mükemmel etkiler yaptığını zaten “kitap beynin oksijendir” başlığından rahatlıkla tahmin edebilirsiniz. Bununla beraber roman okumanın vakit kaybı olup olmadığından tutun kitap okumanın ömrünüzü uzatma ihtimaline kadar birçok etkiyi yapılan araştırmalar eşliğinde tek tek inceledik. Eğer videomuzu izlemediyseniz bir göz atmanızı öneririz.